kosachka

Сбрали сме се у хоремага дваесе човека, така че сме представителна извадкана наше село. Викнали сме и библиотекарката Веска, та да ни озаптява, що иначе всека трета дума ще е псувня, гаранция ви давам. Толко много ви обичаме. Не, че щехте много да се трогнете де, ама…

Като бутнахте правителството на Боко Банкенски, плъзнахте от БСП-то по градове, села и паланки да ни овещавате да гласуваме за вазе. Ще кажете, че сте били експертно правителство и немате нищо общо със Столетницата, ама чак па толко прости не сме. Кажи-речи целия Северозапад обиколихте. Ония усмивки, ония ръкостискания, ония прегръдки, оная загриженост, ум да ти зайде.
Най-забавно обаче беха обещанията. Лелей! То човек ше си помисли, че сте се сбрали от оня филм “Лигата на необикновените”! Щехте да накарате Северозападо да цъфне и да завръже. Пътища, мостове, туризъм, селско стопанство, държавни и чужди инвестиции, специален статут, спиране на обезлюдяването, университети, квото се сетиш… Само космодрум не ни обещахте, ама тва е щото не сте се сетили.
Криво-лево изврътехте работите, та да направите тва недъгаво правителство и всичко си продължи по старому. Ние си мизерстваме, вие се хилите пред камерите като улави, а “Дързост и красота” е единствена утеха на бабичките. Не се учудихме, че сте забравили гръмките си думи. Отдавна сме наясно, че обещанията на политика са като главата на Сара Пейлин – красиви, ама абсолютно празни. Подкарахме си го както винаги. Сезонна работица, градинката, по некоя кокошка, биеме на пироня у магазина… И си ви псуваме до девето колено на легане и на ставане. Тва е Обществения договор у български вариант. Ние ви ругаеме, вие краднете и с двете ръце.
Добре, ама по едно време другаря Орешарски започна да се бие у гръдите, че щели да дойдат милиарди от еврофондовете у Северозапада до 2020 година. Като бибе из джеб му пригласаше и принцесата воин Зинаида. Европата обещала, че се некой лев ше налеат тука, белким се отворат работни места и да се построи нещо, че целият ни край е заприличал на останките на град Припят.
Тоа път повервахме, щото все пак от Европата сме видели нещо, а наште правителства ни дават един среден пръст, да си го ползваме със здраве. И те, и тая надеждица ни отнехте, драги ми експерти. Вачо Жаблето разбира от Интернет и сутринта иде с лаптопа у кръчмата, та ни показва кво пише.
Нема целеви инвестиции, нема… Сещате се. То второто господ дал, ама как да се добереме до вазе, та да ви го поставиме където требва, е въпросът? И друг въпрос си зададохме посърнали. Е, що са ги спрели? И Жаблето ни разясни, то си писало, ама кой да чете…
На пръво место, не сте изготвили и одобрили стратегията за Северозапада овреме. Тва е разбираемо. Яд ни е, ама ви разбираме. Вие верно немахте време. Още от началото на всички им стана ясно, че сте дошли само да краднете и да разчиствате сметки, та требваше да побързате, докъде ви свалат от власт. Кога и за назе да мислите? Втората причина пак ни е позната. Знаеме отлично и знаеме, че тва ви е у природата. У натюрела, така да се каже, да си не помислите, че ние не сме прости и не владееме купешки думи? Решили сте да нарушите правилата и да направите два центъра на Северозапада. Видин и Враца. Много ясно, повече администрация, повече наши хора на топли местенца, повече далаверки, таман като за вас…
Ама последното направо ни изуми. Не сте успели да убедите Брюксел, че нашият регион има нужда от подпомагане! Тва вече е майсторлък, другари експертни министри! Па, да бехте отишли от София до Белгия с автомобил и само да снимате като минавате през нашия край! Ама и табелите требваше да фотографирате, та да докажете, че не сте били у Афганистан.
Как не успехте да докажете, бе!? Та ние сме с най-висока смрътност, най-много ора бегат оттука и приемаме термина “работещ беден” като комплимент! Официално ви признаваме за специалисти! И дете (то вече у нашия край децата требва да се впишат у Червената книга, ама айде) би доказало с лекота, че срещу назе поне от четвърт век политиците упражняват геноцид и имаме отчаяна нужда от помощ.
А може и друго да е станало. Да сте надушили, че си заминавате от власт и нема да може да лапкате от париците на Европа за Северозапада, та да сте ни саботирали. Що се отнаса до назе, не се притеснявайте, ще се оправиме – сезонна работица, градинката, кокошка, биеме на пироня… И ви псуваме…

С искрено пренебрежение:
Наше село

Advertisements