Вече 24 години в България се води един напълно абсурден обществен дебат, който периодично се засилва и отслабва. В него държавата ту се включва, ту се прави, че не го забелязва, изказват се „общественици”, политици, експерти, учени, икономисти, моралисти… И в крайна сметка нищо не се променя. Бълват се някакви неопределени постулати и толкова. Един необременен страничен наблюдател би останал с впечатлението, че иде реч за някаква подмолна причина, която кара някой да протака решението на проблема и би се оказал абсолютно прав. Защото става въпрос за легализирането на проституцията в милата ни родина.
Щом някъде из общественото пространство се чуе мнение, че най-древната професия така или иначе съществува у нас, и то в доста сериозни мащаби, моментално от дупките си изпълзяват войнстващите моралисти. Как ще узаконяваме проституцията (!?), питат те. Горките момичета да продават телата си (!), възмущават се поддръжниците на строгите нрави. Не можем да си позволим като общество да ставаме съучастници в такова падение на патриархалните устои(!), заключават в крайна сметка.
Ще ме простите за по-резкия тон, но често се чудя дали тези хорица са искрени в намеренията, откровени идиоти или са платени. Както в повечето случаи отговорът е, че вероятно има и от трите групи. Едва ли иначе можем да си обясним как, уповавайки се само на вярата си, че имаш мисия да спасяваш света, може да се държиш като щраус, заровил глава в пясъка. Проституцията не е някакъв зъл демон, срещу който ние трябва да се обединим и с общи усилия да държим зад крепостните порти на чистата си общност. Тя е нормално обществено явление, познато на света от хиляди години. Не случайно се нарича и „най-древната професия”. Нещо повече…
Проституцията съществува навсякъде около нас. Тя е съществувала дори и по време на комунизма, макар и много по-прикрито и в умалени мащаби. Сега нещата стоят по различен начин – можеш да намериш платена компания дори и в най-малкия град; достатъчно е да разгърнеш който и да било всекидневник, за да попаднеш на десетки, понякога стотици телефони на „жрици на любовта”.
В това едва ли има нещо толкова смущаващо. Ако е регулирана правилно, проституцията е съвсем нормална част от всяко модерно общество. Дори и да звучи грубо, тя е единственият начин много хора в нашия объркан свят, не успели по една или друга причина да развият комуникативните си и социални умения, да получат любов, макар и платена. Или други, съвсем нормални членове на обществото, да получат в леглото нещо, което благоверната им съпруга „не прави”. Или просто да изпуснат парата… Погледнато от този ъгъл, проституцията има важна роля в регулирането на обществените отношения и предотвратява натрупването на огромна негативна енергия или развитието на една не малка армия от социопати, убедени, че трябва да си отмъстят на социума, че ги е направил такива. Погледнато от друг ъгъл…
Погледнато от друг ъгъл проституцията (повтарям, когато тя е регламентирана от закона) е полезна и за най-големите й жертви според моралистите – самите проститутки. Какво било учудването на различни феминистки организации през втората половина на ХХ век, когато предлагали на проститутки да им намерят квартира и друга работа, за да се махнат от улицата, а те категорично отказвали… Може и да не се харесва на някои хора, но предлагането на платена любов е съзнателен избор за много от момичетата, които го практикуват. Особено в страни, в които тя е регламентирана от закона.
А у нас ситуацията е приблизително следната. По улиците е пълно с принудително склонени да проституират и с малолетни момичета. Никоя проститутка не подлежи на задължителния в страните, в които този занаят е легален, строг медицински контрол. И никоя от „жриците на любовта” не смее да се оплаче в полицията. Защо ли?
Първо, защото тя упражнява незаконна дейност и също би попаднала на ударите на закона. И второ, тъй като в масовия случай във всяко РПУ има определени полицаи, които упражняват протекции върху сутеньорите и буквално изтласкват момичетата отново на улицата, и то по най-бързия начин. И се получава омагьосан кръг в най-чист вид.
Проститутките не могат да разчитат на никаква закрила от държавата, както би било, ако професията им беше законна. Затова те са в ръцете на сутеньорите, които в много случаи ги малтретират физически и психически, за да си мълчат и им дават минимална част от заработеното, буквално колкото да оцелеят. Здравето и живота и на проститутките, и на клиентите са поставени в огромна опасност заради липсата на здравен контрол. Освен това и двете страни са (теоретично) заплашени от затвор заради „сделката” помежду им. И кому е нужно всичко това?
Едва ли на моралистите и на (ще ме прощавате, но си е така) преструващите се на такива платени „възмутени” граждани. Нелегалността на проституцията е необходима на горните три звена от схемата. Сутеньори, органи на реда и политици.
Сутеньорите имат изгода защото момичетата могат да бъдат държани в страх много лесно, да няма към кого да се обърнат за помощ, а те (сутеньорите) да обират лъвския пай от заработеното, без да са зависими от каквито и да било регламентации. Корумпираните полицаи, които едва ли някои нормален човек ще отрече, че съществуват навсякъде, вземат своя процент, за да си мълчат за случващото се и да предупреждават сутеньорите, когато органите на реда подготвят акция срещу тях. Определени политици пък пълнят джобовете си с космически суми само защото стоят в горния край на незаконните схеми за проституция или пък отговарят за това, реален и ползотворен дебат за легализирането й да не се проведе или пък да се проведе колкото се може по-късно?
Каква е нашата роля като общество? Ако наистина сме отговорни към съдбата на десетките хиляди момичета, които проституират в България, трябва да поставим темата на дневен ред час по-скоро. В случай, че решим, че ще легализираме проституцията, да го направим отговорно и последователно. С всички нормативни регулации – къде и от кого може да се практикува, тарифи, проценти, здравен контрол… Всичко, от-до.
По този начин най-древната професия ще упражняват само момичета, които съзнателно са направили този избор, клиентите ще бъдат спокойни, че плащат за услуга и получават такава, без да са потенциално подсъдими, а държавата… Държавата ще получава дължимите данъци за този бизнес, през който ежегодно минават милиарди, вместо каймака да обират разни длъжностни лица само, защото не изпълняват задълженията си или си затварят очите…

Advertisements