Едва ли има по-красноречив пример за това колко твърдоглави, безочливи и незаинтересовани от общественото мнение са световните политици, колкото казусът с легализирането на марихуаната. Споровете не започват тук и сега. Те имат десетилетна история. Едва ли е учудващо, че нещата се коренят отвъд океана. През 1937 година в САЩ е гласуван закон, забраняващ употребата на марихуана. „Злите” езици твърдят, че това се е случило под давлението на големите компании за производство на алкохол и фармацевтичните гиганти, но ние не можем да кажем дали това е така със сигурност. Можем обаче да отчетем един неоспорим факт – един от най-отявлените противници на забраната е… Американската медицинска асоциация. Нейните представители опонират на рестрикциите с довода, че растението несъмнено има редица приложения в здравеопазването. Медицинската асоциация продължава да отстоява мнението си и през следващите десетилетия, въпреки широкото навлизане на синтетичните лекарства в практиката. И тя има своите неоспорими аргументи да го прави…
Използването на марихуаната като билка и лечебно средство съвсем не е от вчера. То може да бъде проследено чак до зората на цивилизациите в Египет, Индия и Китай. Преди почти пет хилядолетия (2737 година преди Новата ера) китайският император Шенг Нунг описва лечебните свойства на растението в книга и твърди, че тя е незаменима при борбата с главоболието, подаграта и ревматизма.
И така, можем ли да си обясним защо съвременните политици загърбват хилядолетния опит на предците ни с лека ръка? Яростните моралисти и противници на легализацията на марихуаната ще изкрещят, че тя е причина милиони младежи по света да стават наркомани и да провалят живота си. Ако е така обаче, как да обясним многобройните статистики, които недвусмислено доказват, че няма пряка връзка между пушенето на трева и използването на „тежки” наркотици? Или пък факта, че според редица обстойни медицински изследвания канабисът има много по-ниско ниво на пристрастяване, отколкото алкохолът, никотинът и дори… кафето?
Ето и още един факт, който може да изненада водачите на кръстоносния поход срещу „тревата”. От 400 химични съставки, съдържащи се в канабиса, 60 са идентифицирани от науката като „канабоиди”, които са медицинско активни. Една-единствена от тях е „виновна” за така нареченото „напушване” – тетрахидроканабинолът. Никоя от останалите 59 не е психоактивна, но за сметка на това имат доказана медицинска стойност.
Можем да добавим и едно почти неизвестно, но за сметка на това красноречиво обстоятелство. През деветдесетте години на ХХ век учените откриват, че в човешкия организъм функционира т.нар. ендоканабиноидна система, която съдържа същите съставки, които присъстват и в строежа на канабиса. Е, господа противници на марихуаната, от научна гледна точка излиза, че, ако смятате пушещите трева за наркомани, то такива сте и вие…
А, ако все пак ви интересуват фактите, ендоканабиноидната система, която функционира във всеки от вас, подпомага имунната ви защита, облекчава усещането за болка и засилва апетита. Достатъчно убедени ли сте в правотата на възгледите си, за да застанете срещу „решенията” на еволюцията? Ако сте, значи е хубаво да идете на преглед при психиатър…
Едва ли можем да подминем и факта, че в не малко случаи канабисът е незаменим от медицинска гледна точка. Например, той е многократно по-ефективен от болкоуспокояващите лекарства, използвани при невропатия и болки в нервите. И нещо повече – докато синтетичните медикаменти причиняват редица странични ефекти, канабисът дори ги облекчава.
Всъщност, в интерес на истината, и канабисът има странични ефекти, но те са повече от приемливи за всеки човек – еуфория и усещане за благосъстояние. Освен това, въпреки ограничените изследвания на марихуаната заради забраната й в повечето страни, все повече учени доказват, че тя има антиканцерогенно действие, като най-ефективна е при борба с тумори на дебелото черво, кожата, мозъка, белите дробове и лимфома.
И, докато във все повече страни по света политиците изваждат тапите за уши и се вслушват в здравия разум, узаконявайки използването на марихуаната (поне за лечебни цели), нашите управляващи се правят на по светци от папата. Според наскоро приетите промени в закона, ако ви хванат дори с една цигара марихуана, родните органи на реда като нищо могат да ви вкарат в затвора за няколко години. Заедно с изнасилвачи, убийци и крадци на дребно, докато най-големите престъпници са на свобода, тънат в охолство и се возят в лимузини.
Така че, ако искате да пушите спокойно марихуана, независимо дали с цел да се лекувате, да облекчите болките си или просто да се забавлявате, купете си билет за някоя нискобюджетна авиокомпания и отпрашвайте за Амстердам. Между другото, когато се върнете в родината (ако изобщо го направите), можете да разкажете на яростните критици на легализацията колко деградирали и асоциални са станали холандците, откакто кофишоповете в страната им са легални. По-добре обаче не го правете, защото те едва ли ще разберат, че просто се шегувате за тяхна сметка… И че легализирането на марихуаната моментално се отразява пагубно на наркопазара, защото драстично сваля употребата на синтетична и „твърда” дрога.

Advertisements