maiaНовият изборен кодекс се превръща в поредната пародия, която нашите управници ни сервират в последните години, които (със все повече сарказъм) наричаме „Преход” или „Демокрация”. Месеци наред съставянето му беше едно от главните извинения (или опорни точки; както предпочитате) на правителството на Пламен Орешарски, за да стои на власт и да не чува хилядите хора, които искаха и искат незабавната му и безусловна оставка. „Ако се махнем без нов Изборен кодекс, казваха управляващите, няма никакъв смисъл, защото системата ще възпроизведе същите резултати и хората отново ще са недоволни”. И, в интерес на истината бяха прави.

Бяха прави, защото на мислещия, активен и неподлежащ на евтини манипулации български гражданин му е дошло до гуша от цялата порочна система, която по-скоро напомня на дерибейските избори от края на XIX, отколкото за вот в европейска държава в началото на XXI век. Стотици хиляди мъртви души, пълнещи избирателните списъци и, незнайно защо, продължаващи да не бъдат изключвани от тях, независимо кой е на власт… Масово купуване на гласове по гетата и малките населени места. Гнусна практика, създаваща усещането, че за двадесетина лева някой друг решава съдбата ни и нашият вот напълно се обезсмисля. Етнически вот, корпоративен вот, шуробаджанашки вот…

Наистина, беше крайно време да се създаде нов Изборен кодекс, който да прекрати всички тези злоупотреби и да ги облече в карираната дреха на престъпления. За да започнем най-после да избираме тези, за които наистина сме гласували, както е във всяка демократична страна. И хората зачакаха работата на ковача на документа, Мая Манолова, която запретна ръкави и се зарече да ни изненада с нещо ново, работещо, справедливо. Много от българите, тези, които помнят какво се случва, когато народът гласува доверие на политиците си, бяха скептични. И се оказаха прави.

Защото новият изборен кодекс е чиста бутафория, която ни хвърляше прах в очите цели няколко месеца. Той почти по нищо не се различава от предишния (известен като „Кодекса Фидосова”), а в някои отношения дори е по-назадничав и от него. Не решава никой от горепосочените проблеми. Не дава отговор и на други наболели въпроси, като тези за електронното гласуване, липсата на което създава невъзможност за стотици хиляди български граждани, живеещи в чужбина, да упражнят вота си и за повишаването на контрола в избирателните секции.

Поредното разочарование не само показва на българите, че политическата клика не е склонна да пусне кокала и да позволи на народа сам да решава кой да избира и как да го прави; то е ясна демонстрация, че управляващите са готови да стигнат безкрайно далеч в наглостта си, за да не позволят на нови лица и политически сили да се намесят във властта.

Как иначе да си обясним направо смешните аргументи, с които госпожа Манолова се опитва да ни замазва очите? Нямало как да се гласува електронно, защото това щяло да увеличи злоупотребите. Хакерите щели да разбиват системата, шефовете ще карат работниците си да гласуват под строй…Тоест, може съвсем законно да си банкираш онлайн и да правиш транзакции за милиони левове, но, що се отнася да пуснеш гласа си през компютъра, не било достатъчно сигурно… Що за безсмислица!?

За отхвърлянето на идеята да се сложат камери в избирателните секции аргументът са още по-нелеп. Щяло да излезе прекалено скъпо… Колко струва демокрацията според вас, госпожо Манолова? Съвсем сериозно, кажете ни, за да може народът да откупи изконното си, гарантирано от Конституцията, право да има законни избори, без каквито и да е машинации. След като можете да си гласувате увеличаване на депутатските заплати при рекордно ниско обществено доверие в Народното събрание като институция, значи ние сами ще съберем пари за камери по избирателните секции.

За да се спре с носенето на незапечатани чували, изхвърлянето на бюлетини в контейнери за боклук и какви ли още своеволия. За да се върне усещането за справедливост. За да спрете, вие, госпожо Манолова, и колегите ви депутати, да влизате и излизате от Народното събрание тичешком, през задни и странични входове, под звуците на освиркване и викове „Оставка”!

Advertisements