„Страната на бомбите”. Нали всяка туристическа дестинация си измисля някакъв гръмък слоган, който да привлича пълчища туристи на територията й. „Страната на бомбите” може да е малко стряскащо, но безспорно е много по-коректо и реалистично от актуалното през тази година „България – модерна дестинация за четирите сезона”.

Осъзнавам, че споменът от „Сарафово” е прекалерно пресен, за да се шегувам с подобно нещо, нямам и намерение да го правя. Ние наистина сме си Страната на бомбите. За щастие почти всички взривове на наша територия са такива в преносен смисъл. Все пак трябва да се замислим – с подобен провокативен слоган може би имаме невероятния шанс да запълним една неразработена в световен план туристическа ниша – поклонничество пред най-безочливите представители на политическата класа.

Тъй като всички ежедневно сме тук, в България, и сме свидетели на случващото се, не е необходимо да правя ретроспекция на хилядите наглости, с които биваме „изненадвани” постоянно. Иска ми се да се спра само на най-пресния пример.

Иво Димов, но не известният футболист от близкото минало, а бившият депутат от управляващата партия и сегашен кмет на Димитровград нямал диплома за завършено висше образование. Ще кажете, че това не е новина, защото се заговори по темата още преди няколко месеца. Така е, но вече подобна теза не е просто подозрение, а официален факт, след като приключи предварителната проверка на Районната прокуратура в Димитровград.

Но да си припомним набързо какво точно се случи. На 27 март председателят на Общинския съвет в Димитровград Стефан Димитров публично отправи искане към  Иво Димов да легитимира твърденията си, че е завършил висше образование. В отговор кметът на бригадирския град свика пресконференция, на която самоуверено размахваше пред журналисти удостоверение, че е бакалавър по маркетинг от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Made in Bulgaria!

Затишието обаче се оказа твърде кратко, защото журналистическо разследване на „168 часа” показа, че в ПУ никога не е следвал (а следователно и завършил) човек с личните данни на Иво Димов. Дори и след тези разкрития псевдобакалавърът не загуби присъствие на духа. Това не се случи дори и днес, когато и прокуратурата оповести изводите си.

Вместо да поднесе извиненията си за публичните откровени лъжи както към целия български народ (като депутат в Народното събрание Димов отново е декларирал, че е бакалавър по Маркетинг в ПУ), така и към димитровградчани, кметът най-невъзмутимо заяви, че наистина няма диплома, но в момента е студент (отново лъжа).

Освен това той (което лично според мен е най-голямата му наглост) обяснил, че всъщност не е направил нищо нередно, защото нито за депутатската, нито за кметската длъжност се изисква висше образование. Да, господин Димов, формално е така. Но защо тогава излъгахте, че сте висшист?

Може би, защото знаете, че никоя нормална партия не би ви издигнала за отговорен пост, ако не сте си дал труда да изкарате няколко години в университет. Или тъй като сте наясно, че никога не бихте спечелили гласовете на хората, ако сте със средно образование (макар и специално).

Не ме разбирайте погрешно. Нямам нищо срещу хората със средно образование. Дори напротив. По-добре със средно, отколкото с купена диплома или образование от някое от нароилите се напоследък висши училища с имидж на забавачница. Точно хора като Иво Димов имат против хората със средно образование. Защото се срамуват, че са един от тях.

Сещам се за отделни представители на разни малцинства, които се опитват да скрият принадлежността си към тях. Постъпката им обаче е далеч по-разбираема от тази на Иво Димов. Защото да си от малцинство може да ти причини редица проблеми в живота. И най-важното – не можеш да направиш нищо, защото си се родил такъв.

Случаят на димитровградския кмет съвсем не е такъв. Никой не му е пречил да завърши висше образование. Можел е да го направи дори и в някой от гореспоменатите университети, където определено не би имал проблеми с вземането на изпитите. Защо не го е сторил ли?

Не знам. Това, което знам, е че българската политическа класа е пълна с патологични лъжци до такава степен, че я наричаме „класа” само по някаква саркастична инерция. Знам и че ГЕРБ трябва да внимават с кадрите, които подбират, защото „лошият човешки материал”, за който Бойко Борисов говори в Чикаго още в началото на мандата си (изказване, което би прекратило кариерата му като политик в „нормална” страна) може да се гребе с пълни шепи от техните депутатски места, постове в министерства и представители в местната власт.

Advertisements