При специализирана акция на ДАНС и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” бе задържан депутатът от ГЕРБ Димитър Аврамов. Операцията, която е била ръководена  от Софийската градска прокуратура, е проведена, защото народният представител поискал и получил „дар” от 50 000 лева, за да повлияе на длъжностно лице от Областна дирекция „Земеделие” да вземе „правилното” решение във връзка с отпускането на субсидии за ползвани земи.

От ГЕРБ реагираха моментално и поискаха сваляне на имунитета на Димитър Аврамов, освободиха го от заеманите длъжности в партията и прекратиха членството му в нея. Освен това ГЕРБ-ерите поискаха бившият им колега да подаде оставката си като депутат в 41-ото Народно събрание.

Разследването е установило, че Димитър Аврамов е „отнесъл” общо около 100 бона, за да повлияе на длъжностните лица от държавната администрация в Монтана (откъдето е избран за депутат) да решат спор за земеделска земя в полза на определено лице. Част от парите са открити в дома на народния представител. По време на акцията той е заловен в момента, в който получавал парите.

Ако бъде доказана вината му (което май ще стане бързо на фона на скандалите с отстраняването на съдия Мирослава Тодорова от ВСС и не особено позитивния доклад за съдебната реформа, който Европейската комисия трябва да обяви по-късно днес) Димитър Аврамов може да получи от 1 до 6 години. Най-вероятно присъдата ще е по-близо до максималната, отколкото до минималната предвиждана от закона, защото това съвсем не е първото провинение на монтанския депутат.

Преди година, през юли 2011-а, Димитър Аврамов и колегата му Стоян Гюзелев станаха носители на печалната титла „първи народни представители, наказани за конфликт на интереси при приемането на закони”. Всички знаем, че лобизмът е широко застъпена практика в Народното събрание още от началото на 90-те години. Представяте ли си колко очевадно е било нарушението на двамата, за да се стигне до някакви последствия за тях?

Последствията за двамата ГЕРБ-ери Аврамов и Гюзелев бяха възможно най-минималните: те бяха глобени с по 5 000 лева. А конфликтът на интереси наистина беше фрапиращ. Монтанският депутат (същевременно и едър арендатор в Северозападния регион) и колегата му внесоха в Народното събрание поправка в Закона за собствеността и ползването на земеделска земя, според която собствениците на такава, които искат да я продават, са задължени да я предложат първо на… арендаторите.

На фона на масовите злоупотреби на различни групировки и сенчести бизнесмени с арендувана от тях земеделска земя, подобен текст в закона би докарал до отчаяние десетки хиляди собственици. При положение, че една от най-често срещаните практики е забавянето или неизплащането на наемите, какъв изход се оставя на собственика? Да продаде земята на безценица на арендатора, който (защо не умишлено?) не му плаща дължимото, за да го докара до отчаяние…

В момента обаче Димитър Аврамов, който за скромните си 35 години има завидна кариера в птицепреработвателната индустрия и арендаторството, го е загазил здравата. На фона на споменатите по-горе скандали, които раздират съдебната ни система, една строга осъдителна присъда срещу депутат ще е добре дошла, за да се замаже поне малко калния имидж на българската Темида.

Да не говорим, че Аврамов очевидно съвсем не е цвете за мирисане, а не е правил и особени опити да прикрива простъпките си. Още в началото на мандата му като народен представител, името му бе замесено в минискандал, тъй като стана ясно, че семейната му фирма за преработка на птиче месо работи без комплексно разрешително и при нарушаване на санитарно-защитна зона в Монтана.

Тук е мястото да си зададем един въпрос, но нека първо направим една констатация. Голяма част от депутатите, които стават част от Народното събрание на всеки четири години, са хора, попадащи в политическия елит на страната, без да имат каквито и да било качества за това.

Подобна констатация важи в особена сила за представителите на различните „месиански” партии, които са си чисто наш феномен и периодично влизат във властта или направо я окупират. Естествено, говоря за НДСВ и ГЕРБ. Набързо събраните им „екипи” се оказаха пълни с бизнесмени от „другия” вид, корумпирани държавни служители или просто с некадърници. Какво да се прави, това са рисковете, когато бързаш да „заковеш” властта и нямаш време да си избереш качествени хора.

А сега и въпросът. Дотук ли трябваше да се стигне, ръководители на ПП ГЕРБ, за да разберете, че работата на Димитър Аврамов не е чиста и трябва да му поискате партийната книжка, имунитета и депутатското място? Малко ли ви бяха предишните сигнали, показващи, че съвсем не е в Народното събрание, за да работи за благото на България? Да не би голяма част от вас да са имали интерес да си затварят очите? Или пък да се поинтересуваме какви са тарифите за избираемо депутатско място? Все пак наближава следващият парламентарен вот…

Advertisements