Днес в българския спорт се случи поредната глупост, която ни показва защо сме на този хал, защо с всяка година ставаме все по-зле и защо славното минало си е просто почти безвъзвратно отишло… Българската федерация по волейбол прие оставката на Радостин Стойчев и националният ни отбор ще отиде на Олимпиадата в Лондон с чисто нов треньор. Всъщност, не е ясно дали ще е чак чисто нов, защото Мартин Стоев вече беше начело на националите ни, Камило Плачи отдавна работи в ръководството, а третият вариант е Пламен Константинов.

Тук не е мястото нито да сравняваме специалистите, нито да гадаем кой от тях ще избере Данчо Лазаров, нито да се чудим до къде ще стигне тимът ни с новия селекционер на най-големия форум, за който всеки спортист се готви упорито цели четири години. Не е това целта на този материал. Целта му е за пореден път да фокусира вниманието върху най-големия проблем на спорта ни през последните години – проядените от корупция федерации, които не са нищо повече от пиявици, стремящи се да изсмучат пари отнякъде и гнезда на котерийни интереси.

Кой милеещ за спорта си деец инициира, приема или позволява смяната на най-важното лице в един отбор на прага на най-значимия форум? Никой нормален държавник не уволнява военачалниците в навечерието на решаваща битка… Треньорът е човекът, с чиито прийоми, изисквания и характер ако щете, трябва да свикват всички в отбора.

Това понякога отнема месеци, а друг път изобщо не се получава. В никакъв случай състезателите и треньорът няма да се адаптират добре за толкова кратко време и това едва ли представлява съмнение за когото и да било, освен за ръководителите на волейбола ни…

Кой представител на федерация би позволил точно преди старта на Олимпиадата да загуби най-добрия си състезател? И то не заради контузия, коварно заболяване или каквото и да било непреодолимо от човешката воля и усилия обстоятелство? Не. Матей Казийски, един от големите съвременни волейболисти в света, няма да играе за малка България на Олимпийските игри, защото не е съгласен да премълчава и преглъща некадърни и пагубни управленски решения…

Кой нормален ръководител би рискувал най-малкото добрия климат във волейболния тим, поставяйки точно преди най-важния форум за най-талантливото ни поколение напоследък треньор, който е в личен конфликт с… капитана на отбора? Това важи само, ако бъде избран Мартин Стоев, разбира се. Въпреки уверението на Владимир Николов, че е готов да загърби личните си чувства в името на успеха, това е просто глупост.

Отговорът е много прост! Българската федерация по волейбол, която променила точките в предварителния дневен ред на Общото събрание в Правец, само и само да гласува колкото се може по-бързо смяната на треньора. Тоест, да претупа въпроса без дебати и излишни приказки.

Българската федерация по волейбол, която не е включила в същия този дневен ред на Общото събрание задължителната клауза за избор на независим външен одитор (дали е случайно!?) и с това предизвика гнева на четири от най-големите отбори в родния волейбол.

Българската федерация по волейбол, която няма проблем да пренебрегне скандиранията на огромната част от българските фенове (тези, заради които трябва да се прави всичко в спорта) в подкрепа на Радостин Стойчев при предишния опит да бъде отстранен.

Корупционни интереси, дебелокожие и наглост…

P.S. Ако имате поне малко достойнство, господа волейболни федерати, включете още една точица в дневния ред и гласувайте единодушно оставката си!

Advertisements