Доста дълго време се въздържах да коментирам забраната за тютюнопушене на закрити обществени места. Първо, защото съм пристрастен, разбирай пушач. Второ, защото не мисля, че е необходимо да казвам за хиляден път мнението си, че след като някой използва сила или рестрикции, за да наложи волята си по даден въпрос, значи въпросната воля направо не струва и не може да издържи елементарна критика. И трето, защото не мога или по-скоро не искам да говоря по тази тема, без да използвам обиди и лични нападки.

За да не давам мнение по въпроса старателно се опитвах да избягвам дискутирането му по медиите, социалните мрежи и приятелските кръгове. Зарязвам обаче пасивната съпротива и ще кажа какво мисля, защото днес чух нещо, което е опасно не само за пушачите, а и за обществото като цяло.

Из държавата ни явно сноват някакви организирани в сдружения комплексирани психопати и всички ние сме длъжни да ги спрем. Защото психопатът сам по себе си може и да бъде пренебрегнат, но десетки, дори стотици психопати на едно място, решили, че са обединени от обща цел и готови да дадат всичко от себе си, за да я постигнат… Виж, това вече е повече от притеснително… Подобни бандички откачалки, опиянени от правотата си и решени на подвизи, за да пръскат безграничната си мъдрост, са изгорили Ян Хус на клада, изтребили са цели народи и са сътворили общо взето всички безумства в човешката история.

Може и информацията ми да не е новина за вас, но както вече споменах, опитвах се да не слушам, гледам и чета каквото и да било по въпроса. Въпреки усилията си обаче днес разбрах, че някакви неправителствени организации били предложили на Министерството на здравеопазването услугите си. Но не за нещо смислено като помощ на болни или събиране на средства за Червения кръст например. Не. Ентусиастите щели да обикалят по заведенията, за да изпълняват функцията на доброволни инспектори за спазване на забраната за тютюнопушене на закрито. Умилителна, ужасяваща, крещяща кретения…

И хич не ми се пенете, защото знам, че всички откачени противници на тютюнопушенето в момента ме псуват и с прегракнал от злоба глас нареждат как цигарите пречели на здравето на всички и прилагат глупавите статистики на разни здравни организации. Добре, нека приемем, че пушенето е вреден навик (макар и въпросът да е дискусионен). Нека също така приемем и че никой не е длъжен да диша дима на околните, ако това не му е приятно. Най-вероятно преди време противниците на тютюна са се чувствали некомфортно да се хранят в окадени ресторанти. Било е несправедливо да бъдат карани да се чувстат зле. Мога да го призная, защото за разлика от доброволците съм човек с логично и обективно мислене.

Ето, несправедливостта вече не съществува. Премахнаха я. Пушачите са затворени в отделени със стени или стъкло зали (за сведение, защото някой май не е разбрал, тютюневият дим не минава нито през едното, нито през другото), снабдени с вентилационни системи. Всеки има възможност да направи информиран избор – на думи най-голямата ценност на съвременното общество.

На вратата на залата пише „Пушачи” и влизаш само ако искаш да си там. Враговете на никотина могат да се хранят спокойно, да живеят щастливо, дълго и да тичат един към друг с разтворени ръцепо някоя поляна на фона на залязващото слънце. Аз обаче искам понякога да седя в една такава зала и спокойно да упражнявам навика (ако щете го наречете порок, не ми пука) си. Не ми пречат нито неодобрителните погледи през стъклото, нито смехотворните надписи на кутиите с цигари, нито високите цени.

Психопатите обаче не са доволни всичко да е ясно, точно, конкретно и да е добре и за тях, и за пушачите. Пушачите им пречат дори и през загражденията. Виждат ги как подръпват от цигарите си, небрежно изкарват дим, смеят се… И това ги вбесява. Защото тъпите пушачи не разбират, че си вредят!? Защо не се разкаят дружно, да откажат цигарите и не направят непушачите щастливи? Толкова ли е сложно?

И тук някъде се заражда месианската мисъл, която превръща определена част от непушачите в тотални кретени. Те искат да помогнат на горките пушачи, които не осъзнават какво си причиняват. На сила. Принудително, безкомпромисно, но за добро. Те са прилегировани, докоснати от Бога и надарени със способността да разбират нещата от живота по-добре от околните. Това не е само привилегия, но и задължение, защото знанието, което имат, трябва да бъде набито в главите на горките заблудени.

Обаче има и друга гледна точка. Това да си мислиш, че си по-умен от някого и знаеш какво е хубаво за него и какво не, означава едно-единствено нещо. Че си самодоволен идиот. Нищо не ти дава право да се бъркаш в живота на околните. Особено, когато не ти пречат. Особено, когато не правят нищо незаконно. Особено, когато правят информиран избор…

Определена част от обществото, а което е по-лошо, от управляващите, обаче не разбира нещата така. С типичното за силовите структури (от които произхождат най-влиятелните членове на правителството) пренебрежение на всякакви аргументи, логика и доводи, те забраниха да се пуши в заведения, обществени сгради и разни други места, които всички знаем, защото медиите ни пробиха главите напоследък.

Контролните органи взеха новия закон присърце и тутакси плъзнаха по заведенията с надеждата да наложат някоя и друга глоба. Ако спазването на разни писани правила, като например прибирането на кучешките изпражнения от парковете, предимството на пешеходците, не паркирането на тротоарите, се следеше толкова стриктно, най-вероятно щяхме да живеем в един по-приятен и уреден свят… На тях обаче никой не им обръща внимание.

И неправителствените организации, тези стожери на законността и справедливостта, веднага решават да си предложат помощта. Всъщност, хората, които искатдоброволно да обикалят по заведенията, за да докладват кой къде пуши, не заслужават упреци и обиди, с каквито ги засипах аз. Те заслужават съжаление и съчувствие. Представете си само колко самотен, нещастен и неудовлетворен от живота си трябва да си, за да пожелаеш да прекарваш вечерите щъкайки от кръчма на кръчма, но не с весела компания, а за да следиш дали някой пуши…

А на управляващите този сценарий им идва идеално. Най-вероятно и това е истинската причина за въвеждането на забраната. Защото няма по-удачно средство за отклоняване на вниманието на обществото от важните проблеми от настройването на една част от него срещу друга. Така социалното напрежение се „избива” по изключително безопасен и приемлив за политиците начин. По-малко се говори за крещящите престъпност, бедност и корупция.

Май сам се оборих. Хората, които искат да помагат на контролните органи да изловят лошите пушачи, не са психопати и идиоти. Те изпълняват важна социална функция в полза както на правителството, така и на обществото. Това обаче не пречи на психолозите да измислят нов термин, описващ налудничавото им поведение и да плъзнат на свой ред да ги търсят дебнещи около заведенията, за да ги подложат на адекватното медикаментозно лечение…

Advertisements